Program for lørdag den 24. martsOverenskomst 2018: Lockout i sigte
Du har nok hørt om, at der fra den 10. april er varslet en ny lockout. Overenskomstforhandlingerne mellem de offentlige ansatte og arbejdsgiverne er gået i hårknude, da parterne ikke kan blive enige. Derfor risikerer vi nu en strejke samt en mulig lockout der vil ramme omkring 440.000 offentlige ansatte - både hos kommunerne og staten her i Danmark. Mere end det 6 dobbelte i forhold til lærerlockouten i 2013. I indslaget får du et kort overblik over sagen samt et indblik i hvad forskellen er på en strejke og en lockout.

Bag om ’Tegn Nyt’
Efter påske, kan du se daglige nyheder på tegnsprog. Det er ikke helt som i gamle dage, men alligevel lidt. Forskellen er, at de her nyheder kan du se både i TV og på nettet. Når en historie er optaget, klippet og uploadet til nettet, kan du løbende se dem på DR’s hjemmeside. Og om aftenen klokken 18.00, kan du så se alle klippene i ét samlet program, som så sendes på Tegnsprogskanalen. Der bliver tale om 10-15 minutter om dagen, alle hverdage, året rundt. Det er DR som leverer de fleste af historierne. De kommer fra den redaktion som hedder DR Ligetil. Men der vil også være historier fra døveverdenen, som vi selv laver. Og man skulle jo tro, at det bare var ”lige til”, men det er det ikke helt. Vi er med de kommende værter på workshop.

Undertekster på ’Så længe jeg lever’
I Tidens Tegn har vi løbende lavet indslag om, at der mangler undertekster på danske biograffilm. Nu skal vi til en tur til Herning. Her bliver filmen  ’Så længe jeg lever’ vist med danske undertekster på samtlige forestillinger i hele spilleperioden. Det gør den fordi Høreforeningen og Danske Biografer samarbejder om en undersøgelse, der skal finde ud af, i hvilken grad publikum til- eller fravælger de tekstede versioner. I Herning bliver filmen vist med tekster – i Randers uden, hvorefter Høreforeningen og Danske Biografer efterfølgende sammenligner de to biografers besøgstal. Vi tog med til premieren i Herning, for at finde ud af hvad de fremmødte biografgæster tænkte om, at de skulle se en film med undertekster – og ikke mindst hvad de tænkte om det efter filmen.

Øl, øl og mere øl
I Danmark er vi glade for at drikke øl.  De seneste tal for Bryggeriforeningen viser, at der hvert år bliver solgt cirka 350 millioner liter øl på det danske marked både på restauranter og i butikker. Det er ikke kun pilsnerøl som i gamle dage. I 2017 var hver 10. solgte øl herhjemme en specialøl som fx hvedeøl, pale ale eller alkoholfri øl. Og sidste år dukkede der hele 1600 nye øl og 30 nye bryggerier op. Så der er gang i ølproduktionen i Danmark. Vi har været en tur på Carlsberg for at lære om øllets historie og for at finde ud af, hvorfor vi danskere er så glade for øl. Og så har vi mødt en amerikansk øl-entusiast Brandon Marin, der selv har erfaring med at brygge øl, for at finde ud af, hvad der er så fedt ved specialøl.

Dengang for længe siden #2
Vi tager tilbage i tiden endnu engang sammen med de seks personer, der fortæller historier fra deres barndom og ungdom. De har alle det til fælles at de ligger et sted mellem 67 og 91 år. Denne gang skal det handle om det første kys, og man må sige at de medvirkende her i serien alle har en ret god hukommelse. Arne William Hamberg, som er med i programmet er desværre afgået ved døden siden vi interviewede ham. Efter aftale med de pårørende, så vil han fortsat være en del af vores serie. Under interviewet oplevede vi ham som en varm og rar person med masser af humor, og du kan altså høre om hans spændende liv når serien fortsætter næste gang, hvor det skal det handle om personernes skoletid.