Til forsiden
Ingredienser:
Rouladebund:
150 g. marcipan
1,25 dl. piskefløde
3 hele æg
2 æggehvider
50 g. smør (Lurpak - ikke Kærgården)
50 g. hvedemel
60 g. flormelis
0,5 tsk. bagepulver

Cremefyld:
2,5 dl. piskefløde
200 g. blød nougat
50 g. hakkede mandler

Overtræk til stammen:
100 g. mørk bitter chokolade
2-3 pæne valnødder
4-5 hasselnødder eller pistaciemandler
100 g. sukker

Se indslaget


Fremgangsmåde:

Rouladebund
Pisk marcipanmassen med fløde og de HELE æg, samt det blødgjorte smør og flormelissen.

Til sæt melet og ven til sidste de stiftpiskede to æggehvider i. Bred dejlen ud på et stykke velsmurt alufolie, eller bedre en rouladeform med smurt bagepapir (str. 45x20 cm).

Bag rouladen i ca. 15 minutter ved 180 grader varmluft eller ca. 20 minutter ved 195 grader i almindelig ovn, og vend den ud på et stykke bagepapir, når den er færdigbagt.

Cremefyld
De hakkede mandler ristes på en tør pande. Piskefløden og nougat røres forsigtig sammen over svag varme under stadig piskning (brug evt en dobbeltgryde).

Overtræk til stammen
Valnødderne befris evt. for skind, sukkeret smeltes til karamel på en pande og valnødderne og nødder vendes hurtigt heri, tilsættes en tsk. bagepulver, så det er nemmere at skille nødderne ad. De køles af på et stykke oliesmurt alufolie.

Chokolades smeltes over vandbad (en stor gryde med lidt kogende vand i bunden og en mindre oveni) og rouladen pensles i grove strøg med den smeltede chokolade, så sporene ligner bark.

Man kan skære enderne af rouladen og lægge dem på skrå op til resten af rouladen, så de ligner sidegrene.

Pynt til sidst med de glacerede nødder (knaster)

God jul!

Lad chokolade massen småsimre i ca. 15 min. stadig under piskning.

Tilsæt de ristede mandler. Køl massen af, og når den er næsten kold, smøres den over den vendte rouladebund, som er penslet med en blanding af saften af en halv appelsin og et snapseglas med Cointreu likør (orangelikør kan bruges).

Rul derefter rouladen forsigtigt sammen.

Bûche de Nöel er fransk for juletræstamme.