Til forsiden

Stop Madspild 2 - Rugbrød

Magnus Madsens forslag til hvordan du får brugt alt rugbrødet.

Rugbrødskrymmel – den salte og den søde

krymmel4   Se indslaget  

Ingredienser:
3 skiver rugbrød
Salt og 75 g. smør til den salte krymmel
Brun farin og smør til den søde krymmel. (Brun farin giver en karamelagtig smag, men man kan godt bruge almindelig sukker, hvis man foretrækker det)

Fremgangsmåde:
Skær rugbrødet i tern og kom det i en foodprocessor, hvor det snittes fint.
Fordel krymlen på en bageplade.
Vi laver to versioner, den salte og den søde. Fordel krymlen på to bageplader. Den salte laves med salt og smør. Drys en smule salt. Pas på med smøret. Brug max. 75 g. til 2-3 skiver rugbrød. Skær det ud i små stykker og fordel dem jævnt over krymlen. Når det smelter i ovnen fordeler det sig selv ud over det hele.
Den søde laves med brun farin og smør. Brug omkring en halv håndfuld brun farin til 2 skiver rugbrød. Smørret er lige ved den salte.
Sæt pladerne i en 160 grader varm ovn og bag krymlen i ca. 15 minutter. Rør let i krymlen med en spartel efter 5-10 minutter.
Når krymlen er ristet, er den færdigt.

Kan holde sig længe i en lufttæt beholder.
Den salte er god at bruge som drys på en salat eller til at vende kød i.
Den søde er god som drys på skyr, yoghurt eller andre morgenmadsprodukter.

Øllebrød

ollebrod

 



 

Ingredienser:
3 ½ skive rugbrød
2 ½ dl. mørkt øl
1 tsk. vanillesukker
½ dl. sukker. Salt

Spis det med f.eks. flødeskum, hakket mandler og blåbær som tilbehør.

Fremgangsmåde:
Skær rugbrødet i skiver og læg det i blød i øllet i 4 timer eller, hvis det er muligt, natten over. Herefter skal massen koges i en gryde ved svag varme i ca. 10 min. Rør af og til. Tilføj vanillesukker og sukker, og rør til det begynder at sætte sig og blive grødagtig. Tilføj evt. lidt salt, for at få en skarpere smag. Er man mere til lyst end mørkt øl, så kan man sagtens bruge dette. Grøden bliver bare lysere, lettere og smager lidt mere af øl, altså af humle.