Til forsiden

Stop Madspild 3 - Mælk

Magnus Madsens forslag til hvordan du får brugt al mælken.

Havregrød (overnight oats)

havregrød

 



Se indslaget
  

Ingredienser:
2 dl mælk 1 dl. havregryn 3 spsk. chiafrø 1 ½ tsk. vanillesukker Lidt honning 1

Fremgangsmåde:
Kom mælk i en skål. Tilsæt havregryn, chiafrø, vanillesukker og honning. Varier mængden af vanillesukker og honning alt efter behov og hvor sødt det skal være.
Rør godt rundt og stil skålen i køleskab natten over. Her suges mælken op og chiafrøene udvider sig. Næste morgen er grøden klar til at spise.
Hvis man er laktoseintolerant eller bare ikke bryder sig om mælk, så kan man nemt bruge mandelmælk, soyamælk eller havremælk.

Bechamelsovs/Persillessovs

3persillesovs

 



 

Ingredienser:
25 gr. smør 3 spsk. mel ½ liter mælk - Salt og peber Brug muskatnød. Omkring ½ tsk.

Fremgangsmåde:
Kom smørret i en varm gryde, og lad det smelte ved middel varme.
Tilsæt mel og pisk til smørret er suget helt op. Pas på det ikke klumper for meget, men bliver til en blød masse. Herefter tilføjes mælken lidt ad gangen, mens der hele tiden piskes.
Kog ved svag varme i 2-5 minutter. Rør hyppigt, så det ikke brænder på.
Smag til med salt og peber.
Bechamelsovs er en af de mest simple og basale sovse man kan lave. Den kan videreudvikles til persillesovs, sennepssovs eller mornaysauce.
Hvis man gerne vil lave mornaysauce, der kan bruges til lasagne, skal man tilføje revet ost. Hvilken slags ost og hvor meget bestemmer du selv.

Persillessovs
Laves af en bechamelsovs uden muskatnød, men med en stor håndfuld hakket persille.