Udskriv

MÅSKE BRUTAL, MEN MED LUNE

Danmarks nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, har solid politisk erfaring

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, beskrives af nogen som en angrebs-lysten politiker. Men i portræt-bogen ”Løkkeland” tegner han selv et helt andet billede. – Jeg er overhovedet ikke brutal. Jeg er en vatnisse, der ikke kan træffe beslutninger. Det siger min kone i hvert fald.

Nogle hæfter sig ved statsministerens hang til at angribe politiske modstandere for åben tv-skærm. Andre priser hans humor og selvironi. Og ikke mindst evnen til at tale med alle slags mennesker.

I maj 2009 afløste Lars Løkke Rasmussen Anders Fogh Rasmussen som landets statsminister. På det tidspunkt var Løkke finansminister. Posten som statsminister blev ledig, da Fogh blev udnævnt til generalsekretær i Nato. En måned senere blev Lars Løkke Rasmussen også formand for Venstre.

Statsministeren omtales som en politisk håndværker, der altid har trukket på sin personlighed , når der skulle leveres politiske resultater.

Han var hoved-arkitekten bag Kommunal-reformen. Men Løkke har også sat sit tydelige finger-aftryk på en lang række andre reformer, som VK-regeringen har gennemført siden 2001.

Det hører dog med til billedet af Danmarks nuværende statsminister, at Lars Løkke Rasmussen i december 2009 præsiderede over det mislykkede klimatopmøde i København (COP 15). Her oplevede alverdens tv-seere en dansk statsminister, der ikke magtede sin rolle.

Men politisk aktiv har han været siden han var ung. Da Lars Løkke Rasmussen var 17 år meldte han sig ind i Venstre. Siden har politik fyldt rigtig meget i hans tilværelse.

Som 21-årig blev han i 1985 valgt til byrådet i Græsted-Gilleleje Kommune, hvor han er vokset op. Året efter, i 1986, blev han formand for Venstres Ungdom. I 1994 kom han i Folketinget.

I 1998 blev Lars Løkke Rasmussen gift med færøske Sólrun. Samme år blev han både landets yngste amtsborgmester i Frederiksborg Amt i Nordsjælland og næstformand i Venstre. Det skete, da Anders Fogh Rasmussen efterfulgte Uffe Ellemann-Jensen på formandsposten.

Da Venstre og De Konservative kom til magten i 2001 blev Lars Løkke Rasmussen indenrigs- og sundhedsminister.

Både som formand og som næstformand for Venstre har Lars Løkke Rasmussen besøgt alle hjørner af Danmark. Han er kendt for sit lune og let tilgængelige væsen.

Løkke blev født i 1964 i Vejle. Fire år senere flyttede familien til Græsted i Nordsjælland, hvor han voksede op. Lars Løkke bor stadigvæk i Græsted. Nu sammen med hustruen Sólrun og parrets tre børn Bergur, Lisa og Símun.

Privat lever ”Lille Lars fra Græsted”, som statsministeren bliver kaldt, en tilværelse der ligner så mange andres. – Jeg lægger stor vægt på at have et almindeligt liv for at bevare min dømmekraft, siger han.