Til forsiden
Nyhed om retssagen fra den 20. september 2021
INFO   
Del video på Facebook
INFO   
Del på Facebook
Sendt mandag 20. september 2021
Så er sagen om svindel med tolkemidler i gang.

Der har nu været gennemført to dage i Retten på Frederiksberg, hvor fire mænd er tiltalt for omfattende svindel med tolkemidler i årene 2013 til 2017.

Af Jakob Peitersen

De to første dage i retten blev brugt til at læse anklageskriftet højt samt afhøring af en af de tiltalte.
Anklageskriftet indeholder 614 tilfælde af udbetalinger af penge fra forskellige kommuner til tolkning.
Det drejer sig om penge som anklageren mener, at de tiltalte ikke har haft ret til at modtage, i alt 30 millioner kr. De tiltalte nægter sig skyldige.

Brug af teleoplysninger:
Hele den første dag gik med at anklageren læste det omfattende anklageskrift op.
Anklageren nåede dog ikke det hele igennem, og derfor fortsatte oplæsningen en uges tid efter på retssagens 2. dag, hvor anklageren desuden ridsede sagen op. Anklageren forklarede at politiet var kommet ind i sagen, efter at to kommuner havde anmeldt mistanke om snyd med tolkemidler.
Anklageren forklarede desuden at politiet gennem sin efterforskning har benyttet sig af en lang række personlige oplysninger om de tiltalte. Det drejer sig blandt andet om økonomiske forhold, ejerforhold af en række firmaer, samt teleoplysninger. Teleoplysningerne kan blandt andet fortælle hvor de tiltaltes telefoner har befundet sig på forskellige tidspunkter.

Første afhøring:
Om eftermiddagen på 2. dagen var tiden kommet til den første afhøring. Her blev en af de fire tiltalte bedt om at sætte sig overfor dommeren og ved hjælp af tegnsprogstolke begyndte anklageren at stille en lang række spørgsmål til den tiltalte. Anklageren udspurgte den tiltalte om arbejdsforhold og til firmaer som tiltalte havde alene eller sammen med andre.
Anklageren var også interesseret i hvilke relationer den tiltalte havde til de andre tiltalte.
Den tiltalte forklarede, at han havde kendt de andre tre tiltalte siden skoletiden, og at han udover at have haft et samarbejde med dem også havde et venskabeligt forhold til dem.

Havde svært ved at huske:
Anklageren fortsatte med at spørge om hvilken procedure, der blev benyttet når tiltalte havde ansøgt om tolkning til sig selv eller andre i hans firmaer. Der blev desuden spurgt om hvorfor tiltalte havde behov for at have flere firmaer og blev bedt om at forklare en række fakturaer og et kontoudtog. Tiltalte svarede på spørgsmålene, men måtte dog mere end ti gange sige, at han ikke kunne svare, fordi at han ikke kunne huske så langt tilbage eller ikke vidste noget om de bilag der blev præsenteret.

30 vidner er indkaldt:
De fire er tiltalt efter straffelovens paragraf 279 og paragraf 286, stk. 2, der kan give op til 8 års fængsel. Der er afsat i alt 31 dage i retten, hvor både anklager og forsvarer kan komme med deres side af sagen. Desuden er der lagt op til at ca. 30 vidner vil blive bedt om at møde op i retten.
Det drejer sig om tolke, tolkebrugere og repræsentanter fra kommunerne.
Næste retsmøde er på onsdag den 22. september hvor afhøringerne fortsætter.
Retssagen forventes afsluttet til næste år i februar.