Til forsiden
Nyhed om retssagen fra den 16. november 2021
INFO   
Del video på Facebook
INFO   
Del på Facebook
Sendt tirsdag 16. november 2021
Afhøringer i sagen om svindel med tolkemidler fortsætter

I Retten på Frederiksberg er fire mænd tiltalt for svindel med tolkemidler for ca. 30 millioner kroner. De tiltalte nægter sig alle skyldige.

Af Jakob Peitersen

I løbet af oktober har retten gennemgået en lang række bilag som anklageren mener har betydning for sagen. Der har i den periode ikke været nogen afhøringer. De fire er tiltalt efter straffelovens paragraf 279 og paragraf 286, stk. 2, der kan give op til 8 års fængsel.

Tolkning til 155 kr. i timen:
Onsdag i sidste uge genoptog anklageren afhøringen af den ene tiltalte som vi kalder for A.
Den tiltalte satte sig overfor dommeren og de to tolke. Bag den tiltalte var placeret et tæppe, der gør det nemmere for tolkene at aflæse tegnsproget når den tiltalte forklarer sig.
De to storskærme i hver ende af lokalet blev kørt ned fra loftet og her viste anklageren en faktura som var sendt til det selskab som A var ejer af. Fakturaen var fra en tolkeleverandør og handlede om tolkning i det selskab som var ejet af A. På fakturaen var prisen for en tolketime opgivet til 155 kroner. Selskabet modtog selv 710 kroner pr. tolketime af kommunen.

Fik rabat hos tolkeleverandør:
A fortalte at det var korrekt, at hans selskab havde en rabataftale med tolkeleverandøren. Han kunne dog ikke huske, at der var aftalt netop 155 kroner pr. time. Anklageren ville vide hvad der skete med det beløb der var i difference. Dertil svarede A, at han beholdt det overskydende beløb i sit selskab. Anklageren ville vide hvorfor A valgte at beholde pengene, i det her tilfælde 555 kroner pr. time. Hertil svarede A, at beløbet gik til forskellige former for handicaphjælp, som var nødvendig for at kunne udføre arbejde i selskabet.

Var ikke ansat, fik alligevel tolk:
Anklageren gik videre og spurgte til et bilag, der viste at selskabet havde søgt og fået penge for tolkning til en person, der ikke var ansat i selskabet. A erkendte at personen ikke havde været ansat, men kunne ikke forklare hvordan det var gået til at der var søgt om tolkning til vedkommende. A sluttede af med at sige at han ikke ved meget om regnskaberne i selskabet.

Ingen indkomst siden 2015:
Til sidst ville anklageren vide hvad A har levet af siden 2015. Ifølge anklageren fremgår det af skatteoplysninger, at A ikke har haft nogen indkomst siden sommeren 2015.
A kunne ikke svare på hvad han havde levet af siden.
Anklageren viste kontoudtog, hvor man kunne se at der var hævet penge fra den konto i selskabet, hvor kommunen satte penge ind for tolkning, blandt hævningerne var beløb i størrelsen 60 - 70.000 kroner.
Ifølge anklageren var beløbene ikke oplyst til Skat, og anklageren ville vide hvorfor A ikke havde opgivet denne indtægt. ”Jeg ved det ikke” svarede den tiltalte og gentog det han også havde sagt ved den første afhøring i september: ”Jeg er et rodehoved”

I Tegn Nyt den 18. november fortæller vi mere om afhøringerne.