Til forsiden
Nyhed om retssagen fra den 16. december 2021
INFO   
Del video på Facebook
INFO   
Del på Facebook
Sendt torsdag 16. december 2021
Kommuner indkaldt som vidner i Retten på Frederiksberg.

Retten arbejder fortsat på at afhøre vidner i sagen om mulig svindel med tolkemidler. Vidnerne er tolke, tolkeleverandører, tidligere ansatte i de tiltaltes selskaber, tidligere samarbejdspartnere og repræsentanter fra flere kommuner. De fire mænd er tiltalte for i 614 tilfælde at have svindlet sig til penge for tegnsprogstolkning i årene 2013 – 2017. De tiltalte nægter sig alle skyldige.

Af Jakob Peitersen

I retslokalet:
Sagen har været i gang siden september og det forventes, at den kan afsluttes til marts næste år.
De fire tiltalte har hver deres forsvarsadvokat med i retssalen. Derudover er der to personer fra anklagemyndigheden og to dommere. I salen sidder desuden tre såkaldte lægdommere. De er almindelige mennesker og deres opgave er, at hjælpe dommerne med at vurdere, om de tiltalte er skyldige eller ej. Sidst, men ikke mindst, er der to tolke i retssalen. Med sig har tolkene en skærm som de sætter op bag de tegnsprogsbrugere, der bliver afhørt. Det er for at gøre aflæsningen af tegnsprog nemmere.

Dobbeltfakturering i fokus:
Et af de vidner, der er blevet afhørt, er arbejdsmarkedskonsulent
Kai Lundsteen fra Københavns Kommune. I den periode, hvor anklageren mener, at svindlen er foregået, arbejdede konsulenten med at få ledige handicappede mennesker i arbejde, og var involveret i behandling af bevillingerne til tolkebrugere i kommunen. Han havde kontakt til mindst én af de tiltalte.
En mailkorrespondance, mellem konsulenten og den tiltalte D, har tidligere interesseret anklageren under retsmøderne. Det drejede sig om et spørgsmål og et svar.
I en mail spurgte D blandt andet om det var muligt, at flere tolkebrugere, gennem deres bevilling, måtte opkræve penge for den samme tolkning. Denne metode bliver i retten kaldt dobbeltfakturering. Konsulentens svar på mail blev læst op i retten, hvor anklageren bagefter spurgte vidnet om hvordan han selv opfattede sit svar. Hertil fortalte vidnet, at han opfattede sit svar som et ”nej” til spørgsmålet fra D. Anklageren spurgte nu vidnet: ”Én tolk- én fakturering, er det sådan?” – ”Ja” svarede konsulenten.

Uenighed om svar i mail:
Tiltalte D er tidligere blevet afhørt om svaret fra konsulenten. Han har forklaret, at han dengang havde opfattet konsulentens svar som om, at det var helt i orden, at tolkebrugerne brugte hver deres bevilling til den samme tolkning. Med andre ord er der uenighed om hvordan konsulentens svar skal opfattes. Denne mailkorrespondance kan blive et vigtigt punkt i sagen. Sandsynligvis vil forsvarsadvokaterne argumentere for, at svaret betyder, at D havde fået grønt lys af konsulenten til at bruge metoden. På den anden side kan anklageren påstå, at den tiltalte fik det svar, at det ikke var lovligt. På den måde kan det blive et problem for D, at han netop benyttede sig af dobbeltfakturering, efter at have fået svaret.

Indrømmede snyd:
Også en repræsentant fra Roskilde Kommune var i vidneskranken. Vidnet kunne fortælle, at kommunen i 2018 fik en henvendelse fra en tolkebruger. Tokebrugeren hedder Michael Skou Vestergaard. Han fortalte Kommunen, at han selv havde snydt med tolkemidler og at han vidste, at andre tolkebrugere også snød. Michael Skou Vestergaard gav dengang et interview til Politiken og har også været omtalt i andre medier.
Men allerede før, Michael Skou Vestergaard indrømmede at have snydt, havde Københavns Kommune fået en anonym henvendelse i 2017. Det forklarede et andet vidne, som var ansat i Københavns Kommune dengang. I henvendelsen påstod den anonyme person at have kendskab til, at der blev dobbeltfaktureret, og at nogle tolkebrugere blev presset til at skrive under på, at de havde modtaget tolkning, som de ikke havde fået.

Samarbejde afslørede dobbeltfakturering:
Vidnet forklarede, at Københavns Kommune begyndte at kortlægge udbetalingerne, hvilket førte til, at man opdagede flere tilfælde af dobbeltfakturering.
Herefter begynder et samarbejde mellem flere kommuner: Københavns, Frederiksberg og Hvidovre Kommune. Vidnet forklarede, at man sammen fandt frem til at der var dobbeltfaktureret for 1,2 millioner kr. Anklageren spurgte vidnet om dobbeltfakturering er ulovligt. Hertil svarede vidnet ” Ja, det mener jeg”.

Vidneafhøringerne fortsætter året ud. Efter nytår begynder anklagere og forsvarere på deres procedure. Det betyder, at anklageren og forsvarerne kommer med deres bemærkninger til sagen. Det er også her der bliver talt om skyldspørgsmålet og om hvilken straf de fire tiltalte bør have, hvis de bliver dømt.